Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makowiec Cygański

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak
25 dag
cukier
25 dag
margaryna
15 dag
jaja
6 szt
mąka ziemniaczana
3 łyżki
miód
2 łyżki
kawa
1 łyżka
cynamon
1 łyżka
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Ciasto jasne:
białko
6 szt
cukier
30 dag
mąka ziemniaczana
7 dag
ocet
1 łyżka
masa
mleko
2 szkl.
żółtko jajek
6 szt
cukier
8 łyżek
mąka ziemniaczana
2 łyżki
mąka
2 łyżki
cukier wanilinowy
1 szt
margaryna
1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Cygański

Margarynę utrzeć, dodać cukier, następnie jajka i ucierać. Następnie dodać mak, mąkę ziemniaczaną, miód, kawę , cynamon i sodę ciągle ucierając. Wylać na formę i piec ok 30 min. Następnie zrobić ciasto jasne. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier. Gdy jest sztywna piana łyżką wmieszać mąkę ziemniaczaną i dodać ocet. Piec ok 20 min.
Masa:
Z 2 szkl. mleka oddać pół szklanki i w połowie szklanki dodać 6 żółtek, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zwykłej i cukier waniliowy. To wszystko dobrze rozmieszać, a resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać zrobiony budyń i mieszać aż się zagotuje. Schłodzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając. Ciasto makowe ułożyć na spód, rozetrzeć masę troszkę zostawić do dekoracji, na to położyć ciasto jasne i udekorować wierch masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzena06 18.08.2012 11:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak