Sposób przygotowania

Zasada z ogórkami jest taka, że na każdy litr wody dajemy 1,5 łyżki soli. Dlatego zależy w jakim garnku , słoju będzie robiona kiszonka i ile wywaru wejdzie, wtedy odpowiednio mieszamy proporcje. Im więcej czosnku tym będą bardziej pikantne.

u mnie na mały słoik:
8 większych ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
1 litr wody+ 1,5 łyżki soli
koperek pół pęczka
liść laurowy 2 sztuki
liść czereśni (ewentualnie)

Wodę gotuję z solą. W słoiku układam umyte ogórki, dodaję przyprawy i zalewam wrzątkiem z solą , po 2-3 dniach ogórki są gotowe.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Michaś

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !