Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo kawowy
Kroki postępowania
Białka przelać do miski blendera z końcówka do ubijania piany.
Ubić pianę a w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i nadal ubijać.
Na koniec wsypać obie maki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia i wymieszać ale na wolnych obrotach.
Na sam koniec wsypać kawę i chwilkę miksować aby kawa tylko się połączyła z masą.
Po upieczeniu i przekrojeniu będą widoczne granulki kawy.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną.
Wylać masę do tortownicy.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( ja piekę na drugim poziomie od dołu ) i piec 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i położyć np. na ściereczce dnem do góry i wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Ubić śmietanę i w trakcie ubijania dodać cukier.
Należy uważać aby śmietany nie przebić bo wyjdzie z niej masło.
Gdy jest już ubita odłożyć trochę białej masy i do reszty dodać barwnik i dokładnie ale na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną.
Przełożenie :
Biszkopta powinno się nasączyć, ale ten jest wilgotny i nie ma takiej potrzeby.
Na pierwszy krążek nałożyć dżem, rozsmarować go i nałożyć trochę masy czerwonej, którą również należy rozsmarować.
Przykryć masę drugim krążkiem.
Na niego nałożyć kolejną porcję śmietany kolorowej, rozsmarować i przykryć ostatnim plackiem.
Rurki pokroić na trzy części i ułożyć je koliście na górze tortu.
Następnie dowolnie udekorować wierzch białą śmietaną.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby dobrze związał.