Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski (prawdziwy, przepis pochodzi w Wileńszczyzny)
Mało kto wie, że wg oryginału chłodnik podaje się z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem. Podajemy oczywiście na różnych talerzach, przegryzając raz chłodnik, raz ziemniak.
Jeszcze jedna ważna uwaga! Jako, że znam prawdziwy przepis, widziałam tysiące razy proces przygotowywania i sama ze sto razy robiłam, mogę z całą pewnością i odpowiedzialnością stwierdzić, że nie dodaje się ani pietruszki ani rzodkiewki ani bulionu drobiowego czy też jogurtu. Ma być kefir i kefir MA BYĆ TŁUSTY. Na Litwie sprzedaje się specjalny kefir do chłodniku 7%. Nie ma mowy o zamienianiu kefiru jogurtem naturalnym i to jeszcze w wersji light. Oczywiście nie zabraniam i nie osądzam nikogo. Wówczas nie może się to nazywać chłodnikiem litewskim, po prostu.
Na Litwie robi się również chłodnik z botwinki lub szczawiu. Osobiście uwielbiam z burakami.