Przepis i sposób przygotowania na: ROLADKI ZE SCHABU !
MARCHEWKĘ OBIERAMY I ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. DUSIMY NA ROZGRZANYM OLEJU DODAJĄC POKROJONĄ W DROBNĄ KOSTKĘ CEBULĘ. WSZYSTKO DUSIMY OKOŁO 10 MINUT. PODLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ WODY DOPRAWIAJĄ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM. MIESZAMY I DUSIMY. KIEDY MARCHEWKA ZROBI SIĘ MIĘKKA DODAJEMY ŚMIETANĘ MAŁA 18 % I ODPAROWUJEMY CAŁY CZAS MIESZAJĄC. ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA.
PRZYGOTOWUJEMY SCHAB. MYJEMY, OSUSZAMY I LEKKO ROZBIJAMY. DO ROZBITEGO SCHABU NAKŁADAMY FARSZ Z MARCHEWKI ZAWIJAMY . OBTACZAMY NAJPIERW W JAJKU POTEM W BUŁCE TARTEJ I SMAŻYMY NA ROZGRZANYM OLEJU Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR. PODAJEMY NAJLEPIEJ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI.