Przepis i sposób przygotowania na: Tort tęczowy
Kroki postępowania
Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i dalej ubijać.
Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać.
Masę jajeczną również podzielić na trzy części.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną 9 ale tylko dno, bo biszkopt równiej wyrasta ).
Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut.
Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać.
Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem.
Boki i górę tortu posmarować masą, boki udekorować widelcem lub zostawić gładkie.
Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi