Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowa tarta
Rabarbar umyć, obrać,pokroić na niewielkie kawałki i gotować z cukrem i sokiem z pomarańczy. Potem jeszcze kilka minut trzymać odkryty na niewielkim ogniu, żeby odparował. Jeśli jednak soku jest zbyt dużo, to można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby zagęścić mus.
Spód tarty podpiec w 180 stopniach (góra dół) przez około 20 minut. Przez pierwszy kwadrans powinien być wyłożony papierem do pieczenia i obciążony fasolą lub ryżem, żeby nie puchł. Potem zdjąć papier z obciążeniem i dopiec około 5 minut Pianę z białekubić ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypać stopniowo cukier cały czas ucierając.
Na podpieczony spód polożyć mus rabarbarowy. Na wierzch tarty robiąc spiralę. polożyć pianę. Można do tego celu użyć zwykłego woreczka z obciętym końcem, a można też nałożyć pianę łyżką, a wzroki zrobić chociażby widelcem.
Ponownie wstawiam do piekarnika (180 stopni) na około 25 minut.