Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z serem - szybkie aldente
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. W tym czasie do miseczki przelewamy śmietanę. Wyciskamy do niej kilka ząbków czosnku, pieprzymy. Ser pleśniowy delikatnie kruszymy na małe kawałki. Potrzebujemy co najmniej 100 g. Taką samą ilość serka topionego. Ser żółty ścieramy na tarce. Sery zawsze dodajemy w proporcji 1:1:1. Kawałki sera pleśniowego oraz kawałki topionego sera wkładamy do śmietany i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnię do cebulki, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie możemy już zacząć gotować wodę na makaron. Po 15 minutach, kiedy sery się roztopią, a sos staje się aromatyczny dorzucamy do niego starty ser żółty, mieszamy i po około 2 minutach zdejmujemy z palnika. Sos jest gotowy do jedzenia!
Porcje makaronu rozkładamy na talerzach, polewamy sosem serowym, podajmy z brokułami.
SMACZNEGO !!!!