Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z białym serem i rodzynkami
Przygotowanie ciasta pierogowego:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę (około 1 łyżki) oleju i sól do smaku. Zagniatamy ciasto i wałkujemy na cienkie placki.
Farsz:
Do miski wkładamy biały ser w kostce, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ser z cukrami ucieramy. Rodzynki myjemy, a następnie dodajemy do sera i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, po czym sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić ponownie.
Sklejenie pierogów:
Z cienkich placków ciasta wycinamy za pomocą szerokiej szklanki kółka. Na połowie układamy łyżeczkę sera białego i zamykamy pieroga. Wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną soli i gotujemy przez kilka chwil do wypłynięcia pierogów na wierzch.