Sposób przygotowania

z białek ubić pianę stopniowo dodając sól i cukier dodać żółtka,mąkę i otartą skórkę z cytryny wymieszać wylać do tortownicy i upiec w temp.180st.ok.10min.mielone migdały uprażyć na suchej patelni wystudzić,galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wrzątku wymieszać i odstawić do stężenia,przygotować poncz w rondelku zagotować sok z pomarańczy i cytryny,wino i cukier dodać rum wymieszać przestudzić w międzyczasie przygotować krem do naczynia wbić jajka,żółtka,cukier i pokruszoną wanilię całość ubijać ok.10min.margarynę lub masło utrzeć na puszysta masę cały czas ucierając stopniowo wlewać masę jajeczną dodać uprażone migdały wymieszać,tortownicę wyłożyć folią aluminiową otoczyć spód biszkoptowy,nasączyć połową szklanki ponczu na wierzch rozsmarować 1/3 kremu wyrównać ułożyć warstwę biszkoptów nasączyć je ponczem położyć kolejną warstwę kremu,zalać połową rozpuszczonej i tężejącej galaretki wstawić do lodówki jak stężeje to czynność powtórzyć i wstawić ponownie do lodówki na 2 godz.po tym czasie zdjąć pierścień tortownicy boki tortu posmarować ubitą śmietaną i posypać płatkami migdałowymi,po wierzchu udekorować.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    sądząc po składnikach tort zapowiada się wspaniale
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    musi być pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !