Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka PL
Kroki postępowania
Krem:
- 3 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 8 łyżek cukru (najlepiej waniliowego),
- kostka margaryny
Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Przestudzić i utrzeć z margaryną na puszysta masę.
Ciasto: - 1,5 szklanki wody - 3/4 kostki margaryny
Zagotować. Następnie do wrzątku dodać:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijać mikserem dodając po jednym jajku (w sumie 5 jaj). Ciasto podzielić na 2 części i upiec.
Ok. 30' w temp.220-250st. C.
Po schłodzeniu, gdy galaretka dobrze stężeje, wykładamy krem budyniowy.
No i mamy ciacho z akcentem patriotycznym. ;)