Sposób przygotowania

Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę lub wyciąć paseczki za pomocą zestera.
Owoce obrać i podzielić na cząstki, które należy dokłądnie obrać z błonek i pokroić w mniejsze kawałki.
Do słoja włożyć pokrojoną cytrynę i skórkę - zasypać cukrem, wymieszać, zakręcić i odstawić na 2 doby w nasłonecznione miejsce.
Zalać cytryny wódką i miodem, zakręcić i postawić w temperaturze pokojowej na tydzień.
Codziennie 1-2 razy potrząsnąć słoikiem.
Po tym czasie całośc zmiksować i przecedzić przez gęste perlonowe sitko, pozostałośc wycisnąć.
Powstałą nalewkę można sklarować przez papierowy filtr do kawy.
Przelać do butelki.
Przed podaniem schłodzić.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Ładny ma kolorek i pewnie też dobrze smakuje
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Co za pyszności :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kaja35

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kaja35

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    piękny kolorek :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !