Sposób przygotowania

Głowę wieprzową, skórki, podgardle zalać wodą i ugotować do miękkości.
Wywar powstały przy gotowaniu pozostawić na później.
Płucka nalerzy sparzyć w gorącym wywarze.
Wątrobę zalać mlekiem, po czym odstawić do lodówki.
Po ugotowaniu obrać mięso z głowy.
Pokroić wszystko tak aby można było zmielić po ostygnięciu.
Z otrzymanego wywaru z gotowania odlać 4l - zagotować, wsypać kaszę i ryż, i parzyć na malutkim ogniu 25-30 minut, po wchłonięciu całej wody przez kaszę z ryżem odstawić, aby spęczniała.
Przygotowane i ostudzone mięso rozdrobnić na sitku 3-4 mm, rozdrobnić również sparzone płuca i surową wątrobę opłukaną z mleka.
Dodać przyprawy, sól oraz skwarki.
Krew suszoną rozpuścić w litrze letniej wody - najlepiej za pomocą blendera, bo słabo się rozpuszcza i zbija w grudki.
Wszystko wymieszać z gorącą kaszą i ryżem.

Masą napełnić wyparzone średnie słoiczki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Słoiki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100*C i skręcamy temp. do 75-80*C.
Pozostawiamy wewnątrz piekarnika przez 60-80 minut, wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Jeśli kaszanka ma być dłużej przechowywana, albo warunki jej przechowywania nie są pewne - po upływie doby wstawić sloiki do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 100*C, po 10 minutach skręcić na 70-80*C i ponownie trzymać w tej temp. przez godzinę.
Pozostawić do ostygniecia w uchylonym piekarniku.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam do skorzystania z moich przepisów, każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    będzie próba :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !