Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka RYBKA
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek.
Białka ścieramy na tarce.
Ser żółty również ścieramy.
Pieczarki czyścimy i podduszamy na patelni (można skroić jedną cebulę). Doprawiamy do smaku.
Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do miski wkładamy pieczarki, marchewkę startą, ser, fasolę, kukurydzę, pokrojone drobno żółtka, mix sałat, mieszamy. Łączymy z majonezem i doprawiamy wedle uznania.
Na talerzu układamy po kilka listków sałaty na ogon i płetwy. Na środku wykładamy sałatkę, formując z niej tułów ryby. Mordkę pokrywamy startym białkiem, a tułów- cieniutko pokrojoną surową marchewką. Z oliwki robimy oczy, do środka wkładamy ciut białka.
Usta także robimy z kawałka marchewki.
Dekoracja:
2-3 marchewki
2 oliwki czarne
Sałata do dekoracji