Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłecznik z bitą śmietaną

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
6 szt
cukier
1 szkl
mąka pszenna
15 dag
mąka ziemniaczana
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mus z jabłek
jabłka
1,5 kg
cukier
do smaku
woda
1/3 szkl
bita śmietana
mleko
400 ml
śnieżka
2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat
25 g
Sklep Prymat
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bitą śmietaną

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną. 3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugom blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania, odłożyć do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.02.2014 17:52
Wygląda super.
mega231 20.03.2013 21:05
super przepis
olkaaa 25.10.2012 08:15
bardzo fajne
Żaneta1 05.09.2012 21:48
musi byc pyszne;)
romanrafal
romanrafal 29.08.2012 16:19
świetne ciasto
wedith1 24.08.2012 09:41
Wspaniały! :)
Juleczka20 04.08.2012 08:49
pyszniutkie ciasto
Iwona56 30.07.2012 10:32
wygląda pysznie
caralajna 28.07.2012 07:35
wspaniały, przepis jest do wypróbowania w tym sezonie jeszcze
manaika 25.07.2012 23:06
super!
Katarzyna59 29.06.2012 18:31
zjadłabym kawałek
halina17 16.06.2012 00:24
pyszne ciasto
msmariusz 15.06.2012 23:13
super wygląda
1j1o1l1a1 15.06.2012 23:09
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak