Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy piętrowiec
Kroki postępowania
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka cukru
1 kostka masła
Krem budyniowy: Z mleka odlać 1/2 szkl, resztę zagotować. W szklance z mlekiem wymieszać budynie oraz cukry. Miszaninę wlać do gotującego się mleka i wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Ostudzić. Utrzeć masło. Stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać. Krem wyłożyć na połowę biszkoptu.
50 dkg truskawek
3 opakowania galaretki truskawkowej
Mus: Truskawki zblendować i przelać do garnka. Zagotować, wsypać galareki, wymieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia. Chłodną, gęstą masę wyłożyć na krem budyniowy. Ma musie truskawkowym ułożyć równomiernie biszkopty.
500 ml śmietany kremówki
2 fixy do ubijania śmietany
1 galaretka truskawkowa
1 płaska łyżka cukru pudru
Masa śmietankowa: Zimną śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Wlać tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody). Zmiksować i wyłożyć masę na biszkopty. Wierzch przykryć drugim biszkoptem i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.