Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną
Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, mieszając sprawnie, aby nie powstały grudki, a całość się nie przypaliła.
Masa powina być szklista i odchodzić od ścianek garnka.
Pozostawić masę do ostygnięcia.
Zmiksować ciasto dodając po 1 jajku, aż będzie zupełnie gładkie i jednolite.
Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Blachę wysmarować tłuszczem i wyciskać średnie porcje ciasta, w sporych odstępach (rośnie!), na kształt koła.
Piec w temperaturze 200*C, z termoobiegiem, przez 25-30 minut - pilnując, by się nie przypalały.
Po upieczeniu pozostawić ptysie do ostygnięcia.
W tym czasie ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietaną z dodatkiem cukru pudru.
Ostudzone ptysie przekroić w poprzek i nadziać bitą śmietaną.
Posypać wierzch cukrem pudrem.
W dniu zrobienia ptysie są dość twarde - na następny dzień miękną od bitej śmietany.