Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzki letni tort
Następnego dnia przygotowujemy spód. Ja zrobiłam troszkę inaczej niż było w oryginalnym przepisie (po pierwszej nieudanej próbie). W oryginalnym przepisie jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ja utarłam żółtka z cukrem, białka ubiłam na pianę, wszystko razem połączyłam ubijając. Następnie dolewamy wrzątek delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem (spód) i wysmarowanej masłem (boki). Pieczemy w 180st przez ok 30min - do suchego patyczka.
1/3 truskawek posypujemy cukrem i odstawiamy.
Czekając aż spód tortu ostygnie ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym. 1/3 ubitej śmietany dodajemy do zrobionego wcześniej kremu.
Wykonanie tortu:
Ciasto trzeba przekroić na 3 części (idealnie nadaje się do tego nitka). Dwie części przekładamy kremem, na którym układamy posypane cukrem truskawki. Przykrywamy tort trzecią częścią, na którą wykładamy bitą śmietanę i ozdabiamy truskawkami.
Teraz zostaje nam rozkoszować się smakiem :)