Sposób przygotowania

Biszkopt: całe jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę - trochę to trwa, piana powinna być podobna do tej z białek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy (moja 32x21 cm) i piec w temp. 180 stopni do "suchego patyczka". Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Pianka: w gorącym, przegotowanym mleku (500 ml) rozpuścić kawę, żelatynę i cukier waniliowy. Zostawić do przestygnięcia (trzeba pilnować żeby masa całkowicie się nie stężała). Śnieżki ubić z 300 ml mleka na sztywno. Powoli dodawać chłodną masę kawową cały czas miksując - pianka powinna być gęsta i puszysta. Piankę podzielić na dwie części (w stos 2/3 i 1/3). Na pierwszy blat wyłożyć 2/3 pianki, przykryć drugim blatem i posmarować resztą masy (należy to robić szybko gdyż masa szybko gęstnieje). Opcjonalnie polać polewą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Pasowałby mi do kawki:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sylwia29

    Pięknie wygląda ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    aż ślinka cieknie ! MNIAM!
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !