Sposób przygotowania

Korzenie chrzanu najlepsze są wczesna wiosną. Po wykopaniu należy je umyć i oskrobać.

Następnie trzeba się zaopatrzyć w okulary ochronne( jak w budowlance) i najlepiej w maseczkę chirurgiczną:)

Można chrzan trzeć ręcznie, ale nie polecam- najlepszy jest malakser z ostrzami , jak do tarcia ziemniaków.
Utarty chrzan umieścić na sitku z bardzo drobnymi oczkami i przelać wrząca wodą. Odsączyć. Ostudzić.
Doprawić cukrem, solą i octem. Zamknąć w szczelnych słoiczkach i trzymać w lodówce.
Przed podaniem mieszać np.: ze śmietaną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Mysiunia

    też robię domowy chrzan, ale nigdy nie dodaję octu i cukru :) czy ocet ma jakieś szczególne znaczenie w dodawaniu go do chrzanu?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Według mnie chrzan musi być lekko kwaskowy- jest smaczniejszy. Czasem dodaje ocet a czasem sok z cytryny, w zależności od ochoty:) Podobnie cukier- chrzan po sparzeniu jest raczej mdły i po dodaniu cukru zyskuje.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mysiunia

    sok z cytryny też czasem dodaje, ale nie zawsze :) być może spróbuję kiedyś z octem :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aneta2604

    robię podobny
  • 0
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Super przydatny przepis :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !