Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe z musem
Białka ubić z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do ubitych dodać cukier i jeszcze ubijać do uzyskania sztywnej piany. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia (30 cm na 20 cm) i piec w temp. 180st około 35 min.
Mus:
Z wcześniej przygotowanego musu odmierzyć 3 szklanki i wymieszać z cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1\2 szklanki gorącej wody i odstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniało.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z zimną żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Zimne ciasto przekroić na dwa placki i dolny umieścić ponownie w formie na nim wyłożyć cały gęstniejący już mus i wstawić do lodówki, aby nam zastygł do końca, następnie wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią ciasta, wierzch polać polewą czekoladową, schłodzić.