Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią i białym serem
Dynię pokroić w kawałki i ugotować do miękkości. Odsączyć na durszlaku, a kiedy przestygnie, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem.
Ser wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do niego masę dyniową i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby masa całkowicie ostygła.
Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtko, margarynę, szczyptę soli, wodę i zarobić miękkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je na około 10 minut w folię spożywczą i odstawić, aby się je lepiej rozwałkowywało.
Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki (około 2 mm). Łatwiej jest zrobić tak, aby na brzeg ciasta nakładać farsz, zakładać brzeg ciasta i wycinać pierogi szklanką lub specjalnym wycinakiem.
Pierogi układać na posypanym mąką blacie.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z olejem. Kiedy woda się zagotuje, delikatnie wkładać po kilka pierogów, zamieszać. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 4 minut.
Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową do miski z zimną wodą. Podawać od razu. Można polać śmietaną kwaśną lub bitą.
Jeżeli ktoś chce pierogi przechowywać, należy po wyjęciu z miski z wodą przekładać je do dużej miski, lekko przelać olejem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, żeby się nie sklejały.
Z takiej porcji wyszło mi około 40-50 pierogów.