Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
Cebulę umyć, obrać i posiekać w drobną kosteczkę, boczek również pokroić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i dodać cebulę i boczek, zesmażyć razem, aż się zarumienią, po tym czasie wyłożyć całość na sitko.
Twaróg i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę z boczkiem, wymieszać i doprawić do smaku dolą i pieprzem.
Wziąć część ciasta, rozwałkować je na bardzo cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz lepić pierogi. Układać je na desce lub tacce posypanej mąką.
Wkładać do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmowac łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a następnie przekładać na talerz.
Podawać ze śmietaną lub skwarkami