Sposób przygotowania

Do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię aluminiową na 15 minut.


Cebulę umyć, obrać i posiekać w drobną kosteczkę, boczek również pokroić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i dodać cebulę i boczek, zesmażyć razem, aż się zarumienią, po tym czasie wyłożyć całość na sitko.

Twaróg i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę z boczkiem, wymieszać i doprawić do smaku dolą i pieprzem.

Wziąć część ciasta, rozwałkować je na bardzo cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz lepić pierogi. Układać je na desce lub tacce posypanej mąką.

Wkładać do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmowac łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a następnie przekładać na talerz.

Podawać ze śmietaną lub skwarkami

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    Takie sa najlepsze!;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !