Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona
Kapustę myjemy i drobno siekamy. Jeżeli dodajemy marchewkę, to marchew myjemy, obieramy i ścierami na tarce o grubych oczkach, kapustę mieszamy z kminkiem i marchwią.
Na spód glinianego garnka kładziemy liść kapusty. Posiekaną kapustę nakładamy do garnka, co jakiś czas przesypujemy solą i bardzo mocno ubijamy. Na wierzch garnka należy położyć coś ciężkiego - u mnie był litrowy słoik z wodą, by kapusta była cały czas przygnieciona.
Przechowywanie kapusty w procesie kiszenia wyglądało u mnie tak i sprawdziło się świetnie:
Dwa dni trzymać garnek w temperaturze pokojowej (ok. 23 stopnie), a następne dni trzymać kapustę w chłodnym miejscu, np. na balkonie lub w piwnicy. Po 5-6 dniach kapusta jest pysznie ukiszona i mozna ją przełożyć do słoika, zakręcić i trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce.