Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami
W tym czasie przygotowujemy truskawki, które dokładnie płuczemy i oczyszczamy z szypułek. Pozostawiamy je przez chwilę na sicie lub rozsypujemy na ręczniku papierowym aby obeschły. Mniejsze owoce proponuję pozostawić w całości a większe przekroić na pół.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 milimetrów. Aby łatwiej było nam rozwałkować możemy podzielić je na 2-3 części, wówczas jedną wałkujemy a resztę owijamy w folię aby nie obeschło.
Szklanką wycinamy kółka na które nakładamy truskawki, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi formując falbanki.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oleju i gotujemy 2-3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Najlepiej smakują na ciepło polane śmietaną rozmieszaną z cukrem waniliowym
Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 pierożków.
SMACZNEGO :)