Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makaron z ricottą, rukolą i pomirodami

5.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suchy makaron
190 gram
pomidorki cherry
8 sztuk
rukola
3 garście
bazylia
10 listków
Sklep Prymat
ser ricotta
250 gram
czosnek
2 ząbki
olej
2 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz czarny
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z ricottą, rukolą i pomirodami

W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić makaron.

Pomidorki i rukolę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Pomidorki pokroić na połówki, a rukolę włożyć na patelnię, dodać 2 łyżki oleju i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusić, aż rukola zwiotczeje, zestawić z ognia.

Gałązkę bazylii oberwać z listków i posiekać je w paseczki.

Makaron (ugotowany al dente) odcedzić na durszlaku, a garnek osuszyć. Przełożyć z powrotem makaron do garnka, dodać ricottę i wymieszać, dodać pomidorki, rukolę z czosnkiem i bazylię, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Całość mieszać, podgrzewając na małym ogniu. Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak