Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla z kurczakiem w panierce
Kroki postępowania
W misce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać mąkę, zmiksować i dodać wszystkie przyprawy i proszek do pieczenia, zmiksowac na gładkie ciasto, odstawić.
W drugiej misce umieścić pokruszone płatki kukurydziane. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki, bądź paski.
Na patelni rozgrzać 2 cm (wysokość w patelni) oleju. Kawałki kurczaka maczać w cieście (można pomóc sobie wykałaczką) i następnie obtaczać w płatkach kukurydzianych, po czym od razu kłaść na olej, smażyć na złoto. Usmażone kawałki kurczaka wykładać na ręcznik papierowy.
Sos:
Wymieszać wszystkie składniki w miseczce, odstawić, by sos się "przegryzł".
Pomidora umyć, pokroić w ćwiartki i wyjąć z niego miąższ. Pokroić resztę na kawałki.
Sałatę lodową pokroić w paseczki.
Ułożyć obok siebie arkusze filii aluminiowej. Placki tortilli zwilżyć wodą (można użyć spryskiwacza z przegotowaną wodą - takiego, którego używamy tylko do kontaktu z żywnością!!!) i położyć je na arkuszach folii.
Na plackach rozłożyć równomiernie sałatę lodową, rozłożyć po równo połowę sosu, położyć pomidory i rukolę, na to wszystko położyć po dwa kawałki kurczaka i wyłożyć resztę sosu.
Wstawić blachę do piekarnika i podgrzewać całość 10 minut. Podawać od razu!!