Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy z truskawkami
Ciasto wylać do dużej tortownicy(30cm średnicy). Piekarnik nagrzać do 180st, piec ciasto do 30 min.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dolewać zimną galaretkę cytrynową wcześniej rozpuszczoną razem z żelatyną w 1.5 szklanki gorącej wody na koniec ubić śmietanę i dodać do sera. Do gęstniejącej masy dodać połowę pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wymieszać.
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i dolny ponownie ułożyć w tortownicy na spód wylać całą masę serową, przykryć drugim krążkiem ciasta na którym ułożyć resztę truskawek.
Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gęstniejącą zalać wierzch ciasta, schłodzić w lodówce. Przed podaniem z ciasta zdjąć obręcz tortownicy.