Przepis i sposób przygotowania na: Makron grube rurki/paccheri/zapiekany z radicchio
Kroki postępowania
Umyć sałatę, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oliwie ok.5-6 min, doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić do schłodzenia. Odłożyć kilka plastrów szynki /do owinięcia makaronu/, a pozostałe paski pokroić i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. W szklanej misce wymieszać sery, dodać radicchio i podsmażoną szynkę, posiekaną pietruszkę, połowę pokrojonych orzechów i połączyć delikatnie wszystkie składniki.
Rurki owinięte w plastry szynki/lub boczku/ ułożyć w naczyniu. Makaron powinien być ułożony dość ściśle. Formę do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i zapiekać do ładnego przyrumienienia się wierzchu./ok.20 mim./ W pierwszych minutach makaron można przykryć folią by zapobiec wysuszeniu się makaronu.