Przepis i sposób przygotowania na: Twisterki drożdżowe z makiem
Lekko podrośnięty zaczyn wlewamy do mąki wymieszanej z solą i cukrem, dodajemy żółtka, jajko, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok. 1.5 godz, przykryte ściereczką.
Podane ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy mniejsze prostokąty (około 5 sztuk). Każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy tak jak naleśnika. Przecinamy go nożem wzdłuż, prawie do samego końca i zaplatamy ze sobą "ramiona". Tak samo postępujemy z resztą prostokątów.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut, by się napuszyły.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 180st.
Smacznego!