Przepis i sposób przygotowania na: KOLOROWIEC
600ml soku pomarańczowego (Kubuś)
2 budynie śmietankowe
Masa zielona:
600ml soku z kiwi (Kubuś)
2 budynie śmietankowe
Masa żółta: (średniawo jest żółta, ale to zależy od soku)
600ml soku jabłkowego
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
ew. posypka cukrowa na wierzch
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy razem i dzielimy na 4 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto rozwałkowane na placek i pieczemy w 175 st, aż się zarumieni. Jeszcze ciepły placek ostrożnie wyjmujemy z formy i takim samym sposobem pieczemy resztę placków.
Masy robimy tak samo, tzn połowę soku zagotowujemy, a w pozostałej połowie rozprowadzamy budynie. Gdy zacznie się gotować, wlewamy sok z budyniami i chwilkę gotujemy. Ciepłą masę rozprowadzamy na placku i przykrywamy drugim. Robimy resztę mas. Wierzch ciasta, gdy zużyjemy już wszystkie placki i masy, dekorujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypką.
Smacznego :)