Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana mielonym
Pomidory rozdrabniamy blenderem i przesmażamy na łyżce oliwy do odparowania.
2
Cebule i por kroimy w drobną kostkę.
3
Cukinie kroimy na duże kawałki.Każdy wydrążyć, pozostawiając cienką warstwę miąższu od spodu.
4
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy mięso i mieszając smażymy 10 minut,dokładamy cebule, por i pomidory oraz czosnek i jeszcze chwile zasmażamy. Przyprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy 10 minut na małym ogniu doprawiamy solą i pieprzem.
5
Cukinie napełnić farszem, posypać startym serem. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zapiekać około 30 minut. Podawać przybrane mieszanką sałat i oliwkami