Przepis i sposób przygotowania na: Kurczaczki na sałatce - WIELKANOC
Przekrajamy je wzdłuż na połowę, ostrożnie odkładamy na bok białka, a żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mięso mielimy w maszynce, tak samo postępujemy z marchewką. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Łączymy ze sobą mięso, marchewki i ser, dodajemy majonez, by masa była zwarta. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, papryka...). Z masy formujemy małe kuleczki (główki kurczaków). Obtaczamy je w starym żółtku. Ozdabiamy je marchewką (grzebień i dzióbek) oraz ziarenkami pieprzu (oczy). Wkładamy je w białka, które wcześniej odłożyliśmy.
Foremki napełniamy sałatką, posypujemy zieleninką i układamy na nich kurczaki w białkach, lekko dociskając.
* jajka nie mogą być takie prosto od kury (no wiecie, prosto spod kupra...) :P wtedy będą się źle obierać.