Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.

Masło roztopić i dodać do mleka z drożdżami.

W misce wymieszać mąkę (około 300g) z solą, cukrem, wlać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Przykryć i odstawić na 2 godziny.

2. Nadzienie:

300g sera białego
żółtko
2 łyżki cukru
1/2 op budyniu waniliowego + 200ml mleka + 2 łyżki cukru


Gotujemy budyń. Studzimy.

Ser miksujemy razem z cukrem i żółtkiem. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

Ewentualnie dosładzamy do smaku.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.

Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i ostrym nożem dzielimy wzdłuż na 4 paski.

Każdy nacinamy nożem z jednej strony, tworząc paseczki.

Na środku układamy nadzienie i nakładamy na nie najpierw część nienaciętą a następnie tą z paseczkami.

Odstawiamy na 30 minut, by bułki się napuszyły.

Możemy posmarować je rozkłóconym żółtkiem przed włożeniem do piekarnika.

Pieczemy w temp 180st, około 20 minut.

Smacznego :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !