Przepis i sposób przygotowania na: sernik z ztruskawkami
2,5 szkl. mąki pszennej,
3 łyżki cukru pudru,
200g margaryny,
5 żółtek,
łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg białego sera półtłustego
1/2 szkl. cukru,
12,5 dag margaryny,
budyń śmietankowy,
cukier waniliowy,
jajko
1 kg truskawek (około) - zależy od wielkości brytfanny
• Pianka:
• 5 białek,
• kisiel cytrynowy,
1/2 szkl. cukru,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Etapy przygotowania
1. Ze składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Resztę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i cukier waniliowy. Dodać ser Wsypać sproszkowany budyń. Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę. Na to rozprowadzić masę serową i pokrojone na pół truskawki.
3. Białka ubić ze szczypta soli i z cukrem. Dodać resztę proszku oraz sproszkowany kisiel. Pianę wyłożyć na truskawki. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 10 min.