Żeberka umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki. Do dużej miski włożyć mięso- polać 3 łyżkami keczupu pikantnego, posypać obficie przyprawą do żeberek, popieprzyć, dolać olej , wymieszać dokładnie tak aby każdy kawałek pokryty był marynatą. Odstawić przykrytą miskę do lodówki na całą noc. Po nocy wyciągnąc mięso z lodówki , aby doszło do temperatury pokojowej. W tym czasie na 3 łyżkach masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso, posmarować miodem i nałożyć na każdy kawałek przesmażoną cebulę, podlać wodą , piec w zamkniętym naczyniu. 15 min przed końcem pieczenia odkryć naczynie i pozwolić odparować sosowi. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 min czasem dłużej zależy od mięsa (do miękkości).
Przygotowanie sałatki- jajka ugotować na twardo , ostudzić , obrać , pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć , pokroić w cienkie słupki, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie połączyć z majonezem , doprawić solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami lub kaszą
Smacznego