Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki. Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce. Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat. Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Wygląda smacznie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    manaika

    super!
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo smaczne jest połączenie maku z jabłkami
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo smakowite ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !