Sposób przygotowania

Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę drobniutko posiekać, marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę zezłościć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę. Marchewkę wraz z cebulą chwilę przesmażyć, mieszając. Dodać do mięsa. Dodać następnie jajko, bułkę odciśniętą z mleka oraz pieprz i sól do smaku. Masę wyrobić, odstawić na 10 minut, by odpoczęła. Jeśli po tym czasie okaże się za rzadka, podsypać trochę tartej bułki. Z masy formować ( toczyć ) w dłoniach kulki, obtaczać je w mące, po czym smażyć z obu stron na złoto. Z tej ilości mięsa wychodzi około 10-12 klopsików.

Sos:
Olej, bazylia, oregano, ziarenka smaku, woda - tyle żeby zakryło w miarę klopsiki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !