Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę najpierw na sztywno, potem z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Wlać olej, żółtka ,następnie przesianą mąkę z proszkiem. Wziąć cztery naczynka i do każdego dodać inny dodatek "smakowy" -kakao, wiórki, orzechy, mak. Należy zostawić też odrobinę białego ciasta. Na wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy robić kleksy poszczególnych kolorów aż do wyczerpania składników. Piec ciasto ok 40 min. Wystudzić całkowicie. Przygotować krem do przełożenia - mały budyń ugotować w nieco mniejszej ilości mleka niż przewidziano. Pół kostki miękkiego masła lub margaryny rozetrzeć z cukrem pudrem (ok 3 łyżki).Stopniowo wkręcać wystudzony budyń. Na koniec wlać pół małego kieliszka wódki. Ciasto przekroić na trzy krążki. Jedną warstwę przełożyć dżemem o wyrazistym smaku np porzeczkowym. Drugą warstwę -kremem. Kremem również posmarować boki i wierzch. Na koniec obsypać ciasto wiórkami, orzechami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    przekładańce sa smaczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    smile

    musi byc smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    pycha
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    doskonałe ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    chętnie skorzystam z tego przepisu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    mniamciu
  • 0
    original
    Opublikowano

    KLEO

    mmm pysznie wygląda, musze wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ulubiony bo smaczny...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    V_kuchareczka

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    bardzo smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    pyszne ciasto
  • 0
    363
    Opublikowano

    Kejti

    Fajne ciacho :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !