Sposób przygotowania

Rabarbar umyj, pokrój w paski, włóż do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Krem: ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę i ubijaj dalej. Masę przelej do gotującego się mleka, mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia, gdy masa zgęstnieje. Ciasto: do malaksera wsyp mąkę z lodówki i zimne pokruszone masło. Zmiksuj składniki, dodaj cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób ciasto. Beza: ubij białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłóż formę grubszą warstwą ciasta, zalej kremem, rabarbar połóż na krem i zalej pianą bezową. Ciasto piecz 40-50 min w 180°C. Potem schłódz ciasto, by przy krojeniu syrop z rabarbaru się nie wylewał

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !