Sposób przygotowania

Kapustę umyć, wykroić głąb. Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do wrzenia kilka minut, aż wierzchnie liście zmiękną. Zdjąć z kapusty liście, które łatwo odchodzą i ponownie włożyć ją do gotującej się wody. Ponownie czekać kilka minut, aż liście wierzchnie zmiękną i zdjąć te łatwo odchodzące. Powtarzać czynność, aż do uzyskania ok. 15 liści. Wody z gotowania nie wylewać. W oddzielnym garnku zagotować wodę na ryż. Na wrzącą i osoloną wrzucić ryż i gotować połowę czasu podanego w opisie na opakowaniu. Gotujący się ryż mieszać co jakiś czas. Podgotowany ryż przelać na sitko i opłukać bieżącą wodą, odstawić do ocieknięcia. Mięso wymieszać z jajkami i podgotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy liść kłaść po kolei na desce do krojenia i wyciąć jego grubszą część (kształt trójkąta). Następnie układać porcję masy mięsno-ryżowej. Przykryć nadzienie kapustą z jednej strony, potem z drugiej i zawinąć gołąbka w rulonik. Przygotować szeroki garnek, ułożyć gołąbki, zalać je wodą gotowaną, dodać koncentrat. Gotować do miękkości.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ania20m

    smakowicie wygląda:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale smacznie się prezentują te gołąbeczki...
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    Uwielbiam gołąbki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    !!!!! PYSZNE GOŁĄBKI ! MUSZĘ JE ZROBIĆ!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !