Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, połączyć go z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt wielkości 50x40 cm. Z prostokąta wykroić 8 kół o średnicy 10 cm i 4 koła o średnicy 5 cm. W małych kołach końcem drewnianej łyżki zaznaczyć dwie dziurki. Z resztek ciasta uformować 16 uszek. 4 większe koła przełożyć na wysmarowaną masłem blachę. Na środek każdego nałożyć konfiturę. Brzegi ciasta posmarować białkiem, Mniejsze koła położyć na większe, ścisnąć brzegi. Do każdej świnki przylepić żółtkiem uszka i włożyć oczy z orzechów. Świnki posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 20 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !