Sposób przygotowania

Przygotować duży słój o pojemności 1,5-2 litry.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż oraz w poprzek, aby uzyskać 4 kawałki.
Truskawki przebrać, umyć, osączyć i odszypułkować - pokroić na ćwiartki i wsypać do słoja.
Zasypać cukrem waniliowym, dodać wanilię, cienko ściętą skórkę z cytryny (bez albedo) i wszystko zalać spirytusem.
Szczelnie zakręcić słój, owinąć dużym arkuszem ciemnego papieru pakowego, aby nie docierało światło.
Odstawić w chłodne miejsce na 2 m-ce.
Odcedzić po tym czasie macerat, doprawić syropem z cukru i wody i ew. rozcieńczyć, aby nalewka nie była zbyt mocna.
Ponownie odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc - im dłużej, tym lepiej ;)

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) *** Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :) *</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    Robię podobną :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    andzia123

    rewelacja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    musi być pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    można się skusić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !