Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z poziomkami
Jaja ubić z jedną szklanką cukru. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Dosypać mąkę kartoflaną. Wlać łyżeczkę octu i wymieszać. Upiec w dużej blaszce płaski biszkopt( około 40 minut w temperaturze ok 180/190 stopni). Wystudzić i naponczować lekko posłodzoną, chłodna herbatą.
Truskawki i poziomki wypłukać. Truskawki pokroić na ćwiartki a poziomki pozostawić w całości. Zasypać cukrem pudrem i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu.
Galaretkę truskawkową wymieszać z żelatyną. Zalać jedną szklanką wrzącej wody i wymieszać. Ostudzić. Do zimnej galaretki wlać jogurt i schłodzić w lodówce.
Na naponczownym biszkopcie rozłożyć owoce. Zalać masą jogurtową. Masa powinna być gęsta, taka która już zaczęła się zsiadać. Schłodzić.
Galaretkę agrestową zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Kiedy masa jogurtowa będzie już dostatecznie twarda zalać placek galaretką.