Przepis i sposób przygotowania na: Serowa strucla z cytrynową nutką
Kroki postępowania
25 dag półtłustego twarogu,
żółtko,
1/2 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
25 g margaryny,
skórka z cytryny i sok z 1/2 cytryny.
Wszystko rozgnieść łyżką, nałożyć na środek strucli. Złożyć na pół, brzegi podwinąć pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i natłuszczonej. Odstawić na pół godz.
1/2 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
30 g stopionego masła,
białko,
łyżka mleka.
Ciasto na środku naciąć wzdłuż prawie do samej blaszki. Białko rozkłócić z mlekiem, posmarować struclę. Resztę składników rozgnieść palcami, kruszonką posypać wierzch ciasta.