Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z niespodzianką (śliwką)
Do pojemnika na np' kanapki wrzucamy śliwki i alkohol, by namiękkły nim. Takie śliwko powinny być w nim około 10 godzin.
Przygotowanie biszkoptu:
ubijamy sztywną pianę z 3/4 cukru szklanki i białek 5 jaj. Powoli dodajemy po 1 żółtku . Następnym elementem jest dodanie 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej proszek, 3/4 .pszennej. Dodajemy sok z cytryny i kakao. Wszyskie składniki mieszamy ze sobą za pomoca miksera na najmniejszej sile.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w temp 180 stopni pieczemy przez około 35 minut, odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt polewamy pozostałym syropem z naszych śliwek (zimny biszkopt).
Nasze mleko, a dokładnie jego 2 szklanki gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym. Do reszty dodajemy żółtka i budyń a także około 1,5 łyżki mąki PSZENNEJ. wszytsko mieszamy i wlewamy zagotowane mleko. Gotujemy mieszając tak jak budyń. Ostudzamy . Miksuejemy z masłem na mase. Wykładamy na biszkopt, dalej wykładamy sliwki. Wstawiamy do lodówki.
Na koniec polewamy go czekolada rozpuszczoną w wodzie z 3/4 kostki masła ,i 7 łyżkami mleka. Mieszajac. Mają mieć jednolitą konsystencję.
Polewamy nasze ciasto i odstawiamy do lodówki..