Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.