Sposób przygotowania

Składniki:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 łyżek oleju,
migdałowy aromat do ciast,
500 g truskawek (najlepiej świeżych).

Przygotowanie:
Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy z aromatem migdałowym. Składniki na ciasto dobrze łączymy po czym wylewamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem (najlepiej na tortownicę). Na wierzch ciasta układamy umyte i przepołowione truskawki. Blaszkę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na jasno-złoty kolor. Najlepiej sprawdzić patyczkiem po 45 minutach, czy ciasto jest już gotowe i ewentualnie jeszcze troszkę piec do suchego patyczka. Upieczone i przestudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem, aby było jeszcze bardziej słodkie.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !