Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z serem
Na ciasto:
300 g mąki,
100 g masła lub margaryny,
100 g cukru pudru,
2 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na masę serową:
70 g masła,
1 szklanka cukru,
½ cukru wanilinowego,
3 jajka,
800 g białego sera,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy nożem wraz z masłem. Dodajemy przesiany cukier puder, jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy masę serową: Masło ucieramy, dodajemy cukier i jajka. Ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy ser, proszek, mąkę i wszystko dobrze ucieramy. Foremki do babeczek wysmarowujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy i przycinamy na wielkość średnicy foremek. Napełniamy nim foremki pozbywając się po bokach nadmiaru ciasta. Na surowe ciasto nakładamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 25 minut (sprawdzić po tym czasie).