Przepis i sposób przygotowania na: Koktajl Ali Baby
2 kieliszki wódki żytniej wyborowej,
4 kieliszki wermutu,
½ kieliszka likieru imbirowego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
kilka kostek drobnego lodu.
Do ozdoby:
sok z cytryny,
cukier,
słomka,
½ cytryny.
Przygotowanie:
Przygotowujemy szklana drinkówkę. Brzegi drinkówki maczamy w soku z cytryny a następnie zanurzamy w cukrze. W osobnym naczyniu łączymy 2 kieliszki wódki żytniej wyborowej, 4 kieliszki wermutu, ½ kieliszka likieru imbirowego, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz kilka kostek drobnego lodu. Wszystko porządnie wstrząsamy, żeby dobrze połączyły się składniki. Alkohol z lodem przelewamy do przygotowanej wcześniej drinkówki. Cytrynę kroimy w plasterki. Dwa plasterki nakrawamy do połowy a następnie wsuwamy w brzeg drinkówki obok siebie. Dodajemy słomkę i podajemy od razu po przygotowaniu.